fortsättning från stugan

Nu har vi jobbat på lite i stugan igen, som sagt ingen rast å ingen ro. P-A köpte 2 stolpbelysningar när vi var i Luleå. Så nu har vi grävt ner kabel och gjutit fundament till stolparna.

Ena belysningen är nere vid gäststugan, å där har P-A kärrar och fyllt på matjord också, jag har krattat å trampat



Den andra lyktan är plaserad ovanför bastun, så nu lyser det upp nästan hela tomten
när det blir mörkt på kvällen.
Lite ovanliga lampor, jag har aldrig sett dom tidigare riktigt snygga tycker jag.

Där har vi åxå kärrat matjord



Det har varit några dar med fint höstväder, fastän det blåst ganska kraftigt så har det inte varit så kallt, så det var riktigt skönt med utejobb.
Mot en av stuggrannarna har det funnits en gärdsgård, som delvis rasat och ruttnat upp, så förra året bestämde vi att den skulle repareras. För några veckor sedan började vi med att spetta ner "störar" eller vad de nu heter, och i Lördags gjorde vi klar den sidan.

Det blev ca 20 meter som blev klart, ganska roligt arbete faktiskt, så nu har vi 2 sidor till att fixa, så tro inte att vi blir utan jobb. Vad tycker ni?


Prao-vecka

Jag gjorde ett par timmar på "staan" i förra veckan handlade lite blommor inför höstens utsmyckningar




 å så blev det en tunika i svart å grått med stickningar i brunt, på Peppercorn.

blir snyggt med leggings till.

Jag gick också till cafe´Kanel, för där gör Emma sin prao den här veckan, så det passa perfekt att hon fick sälja kaffe med gott fika till.


Glöm felen för nu e´du på Kanelen.



Va får det lov att vara???  Emma lockar med jätte gott fikabröd

men det är så jäkla svårt att välja 

Allt från sallader mackor å andra smarriga bakelser, man får typ, beslutsamhetsångest.




Sen måste hon plocka bort efter gästerna, som en riktig liten piga.
Jag tror att hon haft en trevlig vecka.

Kram Emma från farmor


13 september

Den sista på årets födelsedagar är Lisa, idag är det födelsedagskalas för henne, Lisa fyller 18 år, åren bara rinner iväg jag tycker att det inte var så länge sen hon var en liten tjej med ett soligt leende, stora skrattgropar i kinderna och världens härligaste skratt,



Här är Lisa 6 år (tror jag) söt som ingen annan,med sitt rödglänsande hår och härliga leende.


å nu är hon stora damen, vacker - glad - jättevackert hår, och fortfarande lika mysig som alla hennes tidigare 18 år. Hon gör 3.e året på gymnasiet i Thorens Businessklas. Nu jobbar hon också på att få sitt efterlängtade körkort. Här tillsammans med sin bästisen  Mia, å lillsyrran Emma.


och naturligtvis lillebror Claes, som dagen till ära inte blundar.


Grattis på födelsedagen Lisa , kram från farmor

Bagarstugan

Förra veckan tillbringade jag 2 dar i bagarstugan, måndag hjälpte jag Britta med hennes brödbak några timmar, hon är alltid så gullig och ställer upp för mig när helst det behövs så jag försöker att "dra mitt strå till stacken" och nu är det dax med det årliga baket för mig, så på tisdag har jag laddat upp för en heldag i bagarstugan. Vi bakar ljusungsbröd och hällakaka. Det är  Britta som får dra det tyngsta lasset, för hon gör alltid "fördegen" kvällen före baket, å sen är hon alltid före mig i bagarstugan, tidigt på morron och rör ihop degen så den ska hinna jäsa innan det är dax för mig att komma. Det är så det brukar gå till, Britta bor i Kåge så hon tycker att det är helt ok att jag kommer lite senare.Jag kavlar, å Britta gräddar.
 



  
Det här är en hantverk som håller på att dö ut. Mitt första "riktiga" jobb var faktiskt i ett tunnbrödsbageri, då var jag bara 16 år gammal.




Britta har nog mer erfarenher av konsten att baka bröd, här "spårar" hon brödet innan gräddningen.



Så här går det till, det är svettigt att stå framför ugnen en hel dag, å den här dan var det strålande sol ute å det gjorde inte saken bättre, men Britta är strong. En arbetsdag på 10 timmar.
Tack för hjälpen Britta,kram.

Så här kan de se ut med en hel hoper av hällakaka å ljusungsbröd.
Jättegott ska ni veta.






Det  kommer att smaka gott med surströmmingsklämma på hembakat bröd.



Örviken

 Gun och jag gjorde en utflykt till Örviken, där finns en strandremsa som det finns massor med sånt där flytvirke som drivit iland, från bla. en gammal kaj som ligger inom nära kustområde. Så nu tänker vi fynda lite bland naturens skapelser.

jag blev riktigt överraskad när vi kom dit, för det visade sig att några av dom skulpturer som våran klass gjorde när jag gick konstpaus på Solvik, fortfarande fanns kvar, vi gjorde en utflykt med klassen till denna strand för två år sedan. Fantastiskt att ingen förstört dom. två av skulpturerna fanns kvar fastän inte riktigt i ursprungligt skick, resten har väl vågorna skövlat 




Så ser den ut nu

För två år sedan

Gun hittade en hel del fynd, både stora å små, det går att göra så mycke fina ytsmyckningar att sätta i trägården.



En stor väska måste man ha för att få med all fynden hem.



Dom här brädlapparna ska jag bla. änvända till att göra några skyltar




Så blev det lite annat småplock som kan vara användbart, jag får se vad jag kan hitta på.
roliga små figurer, eller hur. 

Jag lägger till en liten ramsa "kloka ord"

Det är roligt att leva, för då får man se hur det går


Strandnära

Nu har vi snickrat klart nere vid bastun, det skulle göras en altan utanför, och vi har jobbat med den ett tag, å nu är den klar  och så här blev det.





Absolut strandnära, som det brukar stå i annonserna hos fastighetsmäklarna, idag är det  typ läge högvatten, ungefär 45 över normalt vattenstånd och vi hoppas att det spolar in lite sand för det är ganska kraftig sjö.





Vi gjorde  en liten trapp ner till en duschhörna om man inte vill hoppa ner  och doppa sig i havet,det här ska bli jättefint.





Jag måste visa en bild på P-A´s fin-soffa och den nya fåtöljen som han köpte på Ikea.





Jag plockade in en fin bukett från rabatten med gladiolius å några blad från gullstav, det blev riktigt fint, eller hur






det skulle vara riktigt trevligt med en liten kommentar om vad vi åstakommit,
å så vet jag att någon varit in å tittat.


Tåme skjutfält.

Det är söndag kväll och jag har kommit hem trött å sliten, efter en helg i Tåme, en by ca  4,5 mil norr om Skellefteå
Idag är det inte en så stor by kanske 25 fast boende, men en gång i  tiden det var det mer befolkat, ni vet det där med glesbygd sprider sig.
 Tåme skjutfält, vad är det? (Skriver lite från Wikipedia.) Tåme skjutfält, är ett militärt övningsfält som Norbottens regemente  (I 19) disponerar. Skjutfältet är Sveriges största om man ser till storl. på riskområdet på 500 000 ha. Den markyta som kan disponeras är på ca. 750 ha. Att det var så stort  visste jag inte. Det används numera mest för pansarstrid av olika slag.Det ligger alldeles vid havsbandet.Vi har också våra övningar inom hemvärnet där. Jag har tidigare nämt att jag är hemvärnslotta. Det är ca 30 år sedan jag började som lotta och utbildade mig till Stabs & expeditionbiträde inom armen. Denna helg har vi alltså haft en stor övning, Bataljonsövning som det heter, det har nog varit omkring 200 hemvärnssoldater där.

Lördag morgon  kl. 07.00 var det uppställning, information om helgens program av Kjell Berggren som är vår kompanichef och sedan,...... givakt till fanan.
Vi hade inte så vidare bra vädret, det var gråmulet och regn och ganska kraftig vind så det var lite kallt. Vi skulle få utbildning i skytte idag, då handlar det om Ak 4, ett handeldvapen. Det ska bli spännande, det har jag aldrig tidigare provat. Vår grupp blev transporterade ut till skjutvallarna.





Vi har fått oss tilldelat var sin Ak4 a,  å Monica känner sig helt förvirrad, jag åxå för den delen, va ska jag göra med allt de här?????

Först ska vi plockat isär vapnet i tusen bitar :-} rengöra och sen.... sätta ihop???  det igen. Jag har aldrig någonsin gjort detta så det blev en hel del frågor till instruktören.Det kändes faktisk lite jobbigt , jag skulle mycke hellre vilja skjuta pistol. Men jag fick ihop det till slut, för jag ju ska skjuta med det också
 


Dom här hemvärnsgubbarna klarar det säkert, dom har nog redan tidigare fått sin utbildning
och känner sig säkert överlägsna oss tjejer.


Här har Monica laddat nerverna inför skjutningen, vi har fått glasögon och hörselkåpor för att skona våra ögon å öron inför smällarna. Ser hon inte lite nervös ut iallafall ???? Monica å jag tillhör förresten samma kompani 31´a hemvärnskompaniet, så vi kämpar tilsammans i staben, så också på skjutvallen.



Hur ska detta gå, lite pirrigt känns det, först provskjutning med lösa skott, vi fick prova flera gånger , patron ur,.. ladda  å allt de där....Sen blev det skarpa skott, alltså ....riktiga skott.... 
Huuuva.....ligen.

Våra instruktörer vid vår skjutning, dom måste ha nerver av stål, jag är väldigt tacksam över att dom ställde upp och hjälpte oss vid vår första skjutning.








De här är målen vi ska försöka träffa, min är 4´e från vänster






Jag är inte riktigt färdig än. Monica verkar ganska klar för sitt första skarpa skott.
Nästa "gubbe" är Roger Andersson, en veteran, han skjöt jättebra. Förresten så var det Roger som grävde hos P-A i stugan. (Inform. lite på sidan om).

Ladda med tre skott, Eld  ....pang,... pang,...pang. Vi fick skjuta tre omgångar med tre skott.

Det var inte så hemskt som jag trodde att det skulle va, rekylen var inte så hård, jag fick inte ont i axeln. jag har aldrig skjutit med Ak 4 tidigare, bara pistol å det har gått riktigt bra och DET är jättekul. men faktum är att det här var riktigt roligt också och vi ska säkert få fler tilfällen att träna.
(Hoppas jag)
För att bli godkänd vid denna skjutning så ska man ha tre skott inom 13 cm, och tro det eller ej, så min sista serie hade jag, TRE SKOTT INOM 13 cm, så gissa om jag blev glad, solen skiner fastän det regnar.
 Sedan återfärd till förläggningen för lunch som bestod av någon form av köttgryta, inte så dumt men en aning osaltad, men är man hungrig så går allt ner.. Fortfarande regnar det och vi känner oss ganska frusna.
Efter lunch så ska vi få tillfälle att få se och gå ombord på  Bataljonens  Stridsbåt 90H, som ankrat upp i båthamnen i Tåme.



Vi fick en hel del information om båten, men det ska ni inte förvänta er att jag ska komma ihåg nu.
Vi gick ombord och fick ännu mer information. Snabb som bara den, är den ute på havet, upp till 40 knop kan den komma upp till, motsvarar ca 70 km i timmen, då går det fort på sjön. Om det varit bättre väder så skulle vi fått göra en tur ute på havet, men med kraftig sjö var inte förutsättningarna  så bra denna gång.




Vi äntrar båten.


Här finns plats för ca 20 personer,och man måste sitta hela tiden när man vistas i båten  när den är ute på vattnet. Men stolarna var jättesköna att sitta i, så det var inte svårt att somna i dom.
Några av oss slumrade faktiskt till några minuter under informatinen som varade omkring 20 min.





Monica å Maj och en av våra fro-are

Sedan tillbaka till förläggningen och det är kaffe på gång, det ska bli gott.

Efter detta är det dax att börja rigga upp tälten som ska vara våra staber under övningen som startar i morgon.


Det tar på krafterna att iordningställa allt, så fastän det var lite gråmulet ute ,så blev det
Ricktigt svettigt innan vi fått upp tältet med maskeringsnät och allt som vi behövde i 31 a´kompaniet, för att allt skulle fungera med radionät och telefoner.



Våran ställföreträdande kompanichef,  stack upp huvudet i hålet där kaminröret ska vara, å det passar riktigt bra, vem vet det kanske börjar osa riktigt hett omkring honom, va det lider.

Efter dagens alla vedermödor så hade våra fältkockar fixat till en jättegod barbeque, grillspett med sallad å god dressing i pitabröd, men vi fick köa länge innan vi kom fram för att få smaka på läckerheterna. Tänk er att utspisa 200 man från ett fältkok, dom gör ett bra jobb våra kockar,tack.
Så hade vi också besök av en av armens musikkårer, som spelade hurtigt för oss.

Söndag morgon kl 08.00, solen lyser nog på oss idag, startar vi upp vår övning, det är aktion från första stund,å det känns riktigt bra, vi har haft övningar då det inte hänt någonting över en halv dag, typ, å då är det trist.




Monica i full aktion i den enkla expedition som kan erbjudas i tältversion.
I detta tält ska rymmas, radinät, telefoni, PCdart, expedition med bemanning vid alla stationer,och vår kompanichef, + 2 kaminer som vi kan elda i för att hålla värmen i tältet, och allt annat vi behöver för att allt ska fungera. 

På en sån här övning finns det stridsledning, insatsstyrkor, bilkorister, hundförare, sjukvårdare, mc-ordonanser, å en hel del annat.


Jag fångade 2 av hundförarna med sina hundar



Det här är Elisabet med sin trogna kamrat Amigo, en väldigt bestämd chäfer




Och det här är är Pernilla med sin mysiga arbetskamrat Lotus, vackert namn.


Så fick jag med 2 av dom Mc-ordonanser som övade denna dag med på en bild




Som du kan se så finns det mycke aktiviteter inom hemvärnet



.

Så här kan en maskerad Radioterrängbil se ut.





Den här personen skulle nog behöva hela stora maskeringsnätet över sig.
En soldat från insatsstyrkan hade fixat till och maskerat sin hjälm med en massa trassel så han satte den helt sonika på mitt huvud , tyckte att där passar den bra ??????
 Va kan han ha menat med det :-/

Tack för en trevlig helg.


RSS 2.0