Ny soffa

Nu ska jag visa något som jag funderat på en tid,??? en ny soffa.
Torsdag i förra veckan åkte jag å P-A till Ikea i Haparanda, en tripp på 50 mil tur å retur. P-A skulle köpa en fåtölj till sin röda soffa i stugan och det blev en mörkgrå nästan svart, och det blev snyggt..
Jag har planerat att köpa en bäddsoffa till  mitt gästrum i min lägenhet i "stan" och så blev det.

Det här är den säng som stått i mitt gästrum, jag har faktiskt gjort den alldeles själv när jag jobbade på Ostvik snickeri, jag snickrade den i februari 1998. Å, det har varit många sköna nätter i den !!!!  ;-)  Men efter  alla dessa år är  jag less  på den, jag tycker att den tar så mycke plats i mitt gästrum, så nu ska Lisa få den av mig. Jag håller som bäst på att skruva isär den, har plockat bort  madrassen,så det här är enbart stommen kvar.




Så här kommer det att se ut med min nya bäddsoffa, jag pratade med Thomas att han skulle komma och hjälpa mig att montera den och så skulle han ta sängen hem till  Östanbäck, men han hade inte tid förrän torsdag, jag är så nyfiken på att få se hur det blir så jag står inte ut att vänta tills , det här är tisdag eftermiddag, så  jag kunde inte låta bli att börja med att skruva ihop bäddsoffan själv. det var inga problem, Ikea har bra monteringsbeskrivningar så det var bara att läsa och jobba på, det JOBBIGA var att dra på klädseln, det var jättesvettigt. Å så här blev det. håll till godo, va tyx





Jag köpte en ny lampa åxå, den gav ett riktigt fint stämningsljus.
Sedan vill jag säga att tavlorna som ni ser på väggen gjorde jag, när jag gick  Konstpaus på Solvik.
"Rödstrumpa" i oljetryck, kanske är det lite skryt men jag tycker att dom är fina och jag tycker att dom passar perfekt på den väggen, en fin färgklick
Visst blev det fint ???

Jag var hundvakt till  Susannes hund Molly samma eftermiddag som jag monterade ihop bäddsoffan
och jag hade knappt ställt den till rätta föränn Molly gjorde sig hemmastadd i den, å se så hon njuter att kura ihop sig, ja visst soffan är vit och smutsgrann värre, (klädseln är tvättbar)men det är klart att hon ska få mysa i soffan, jag lägger ut en filt innan hon får ligga i den, jag hann bara inte med denna gång.



Jättemysigt för lilla Molly


Systerträff.

Torsdag förra veckan åkte jag ner till Umeå, två av mina äldre syskon bor nämligen där, först hjälpte jag Ove att fixa lite grejer, sedan åkte jag vidare till Maj-Lis, vi gjorde en liten "titta-runt"runda på stan, vi blev lite hungriga efter ett per timmar, så vi satte i oss lite "skräpmat" som det kallas, men det är jäkligt gott ibland.



En cheesburgare med lite pommes, skräpmat , eller????

Min strorasyster Maj-lis har inget emot en burgare.





Det dök upp flera nyfikna matgäster som önskade få en liten smula av oss





Några hungriga kajor väntar på en mumsbit.



Försök inte komma hit och ta mat från vårt bord, vi var här först, stick eller jag rycker fjädrarna av dig.


Sticker väl då



Nog om dessa snyltgäster, men i slutändan hade dom inte tiggt förgäves, ni känner väl mig.

Några bilder från Rådhustorget,



Mycke akviteter å torghandel här jämfört med "Möjligheternas torg" som det så vackert heter, i Skellefteå



En sista bild sen är batteriet tomt, vi går en stund efter Rådhusesplanaden innan vi åker mot Skellefteå.
Maj-Lis ska vara min gäst några dagar så vi har ett fullspäckat program,å de ska bli jättekul. Innan vi åker till Skellefteå tar vi vägen över Svartjärn,åker sakta förbi Kvarnriset och  Bodbysund, minns tillbaka å kommer ihåg tider som flytt och "minns du när vi var där," å "kommer du ihåg då vi gjorde det", " å när vi bada å fiska i sjön", bara nostalgi.
Men vi tycker att det var mycke finare där den tiden vi var barn, pappa var alltid så ducktig att rensa bort allt sly nere vid sjön, så att vi barn kunde gå dit ner å bada, båten låg där nere så vi kunde ro ut och meta "storabbarn", och det var jättefin utsikt över sjön mot Brännan på andra sidan, nu har allt fått växa igen, trist.

Jordgubbar

Tisdag den 11 aug, är det dax för jag och min väninna Gun  att plocka jordgubbar. Vi åker till Skråmträsk, en by ett par mil utanför Skellefteå, där finns en odlare som har jättefina bär, Den här odlaren levererar jordgubbar till hela Skellefteå, så det ni ser på denna bild är bara 1/4 del av hela odlingsmarken, massor med plockare brukar sitta där på huk under högsässong.




Gun i full gång med plockningen å jag är säker på att en å annan slinger in i mun.



Nu har hon säkert hittat ett riktigt fyndställe,
 å då gäller det att sitta ner för det är ganska jobbigt för ryggen.



Vilken härlig syn, eftersom det är i slutet på säsongen är det inte så där jättestora bär, och det finns massor  som börjat mögla också, men jag tycker att bären är nästan godast  innan dom hunnit bli för stora, å jag ska tala om för er att dom ...ääääär... jättegoda mmmm å söta. det kan inte finnas något godare än solvarma jordgubbar, jag har  stoppat massor i munnen redan, 
Å dom kostar ju ingenting, ;-))




Jag plockade 10 kg  på ca en å en halv timma, priset är inget att säga om 24 kr kilo, alltså 12 kr per liter, på affärn har jag betalat som lägst 29,90. Så nu har jag kokat jättegod sylt, och gjort "mylta",  några påsar styckfrysta blev det också.

Innan vi var klara fick vi besök av den här  jättesöta katten, det kanske var deras förklädda spion som ägaren skickat ut för att se hur mycke bär vi åt upp, men den dök upp för sent, vi är redan färdig



Hej då kisse, bättre lycka nästa gång, vi återkommer om ett  år.

Stranden

Det är sista gången vi ser piren som den ser ut nu. Viken ska grävas om och i morgon kommer det en stor
grävmaskin och påbörjar arbetet.



Fredag morgon kl. 7.00 kommer en 25 ton stor grävmaskin som ska börja sitt jobb med muddringen.



Det var helt fachinerande att sitta å se hur han handskades med dom stora stenarna. P-a hade lovat att ta på sig en körning med färdtjänstbussen till Nolia i Umeå han fick inte vara med om skådespelet ,så jag agerade som arbetsledare under dagen. Det var inga problem med kommunikationen jag sa hur jag ville att det skulle vara,  ok då gör vi så, lätt som en plätt.





Här har han sökt sig ut på djupare vatten för att röja undan alla stenar son ligger i inloppet till stranden , det är ungefär 40 meter ut från stranden men djupet är bara ca 60 cm, å massor med sten som ska muddras bort så att det går att ta i land en båt. Nu tänker ni kanske att ....Aha nu är det säkert "svartgrävning" på gång, men så är inte fallet, tillstånd finns. Det var massor med båtar som sakta sakta å nyfiket åkte förbi, å dom tänkte säkert samma sak,




Så till andra sidan av viken, ni skulle bara se med vilken precisison ha la ner cementbalkarna ,vilket jobb.

Det tog en hel dags jobb för att fixa till detta men bra blev det, vi är jättenöjda, maskinisten ville inte att jag skulle sätta in bilden på honom å det måste jag respektera, Men han heter Roger Andersson och jobbar åt Marklund & Son.
Lite reklam kan väl vara  ok.




Kommer du i håg första bilden jag la in, titta å jämför, så här ser det ut efter det att grävarn har gjort sitt jobb, det blev ju en hel del muddringsmassor som skulle läggas upp, men det planade han ut med skopan, å vi får se det kan bli något riktigt bra framöver, en solplatå kanske. Ett projekt till nästa sommar, vi får se ????  ;-)


Stranden är väl inte den allra bästa efter det att en grävmaskin har plöjt fram, men det får jag å P-A fixa till och med lite hjälp av vågorna.




Nu har vi jobbat hela lördan  med kratta å spade, se så snyggt det blev
 




Ett åskväder drog förbi på eftermiddan på södra sidan av fjärden , det blåste upp med friska sydliga vindar, men vi klarade oss både från regn å åska.

Ett nytt projekt

Det sägs att det alltid finns något som ska göras i en stuga, och nu är det bastun´s tur att få en liten förbättring.
P-A ska bygga en altan utanför.



Här är han i fullgång med att skruva balkskor. å det är ingen liten altan, så han får räkna med en hel del skruvdragande Tur att det finns skruvdragare.




 I gassande sol jobbar vi på å det behövs många vilopausar å mycke vatten.



Som synes börjar den ta form. Ni ska veta att jag får höra en hel del förbannelser under byggandet, men jag tror att han längtar väldigt mycke att få altanen klar. Att det var jobbigt i solgasset vet jag för jag var med hela tiden å hjälpte till. fram på eftermiddan var vi förtjänta av ett dopp i havet , jätteskönt.
Jag återkommer när bygget  är klar.

Tonåring.

Det är den 5 aug. och det är  födelsedagskalas igen, mitt yngsta barnbarn Claes fyller  "tonåring"
Kalas ute i stugan på Skatan. och han ville så gärna ha farmors jordgubbstårta på sitt kalas, så absolut ska han få det, jag fixade till 3!!!! st, vis av erfarenhet från tidigare kalas så visste jag vilken glupande aptit sällskapet har på
jordgubbstårta, men det blev faktiskt över den här gången, för alla beräknade gratulanter uteblev




Jag är lessen Claes , men måste du alltid blunda när jag tar kort på dig.



Pengaprecent av Monica & Ture det är bra med lite xtra fickpengar, som tonåring behövs det massor av den varan.



Några av gratulanterna var Monica Ture och Kristoffer  En annan som gärna deltog i kalaset var Diva för uppe på bordet vankas de tårta de håller hon stenkoll på.



Mums.



Efter alla presenter gick det ner en stor bit tårta. Grattis Claes på din födelsedag.

Det var en jättefin dag med massor av sol och det var fortfarande varmt sent på kvällen omkrind 20 grader när klockan var omkring 23 en jättemåne lyste upp havet och visst åkte kameran fram. En underbar sommarkväll med fullmåne.


Sömmerskan

Nu har jag sytt gardiner i två dar, det är jättevarmt ute, omkring 25 grader solen strålar allt vad den kan, men jag har lovat att sy gardiner till  köket hos Kristoffer å Venise, så det är bara att sätta igång, det går inte att vänta tills det blir dåligt väder för då vet man inte när det blir gjort, och dom vill ju naturligtvis få sätta upp gardinerna. Sagt å gjort, så började jag gladeligen mäta å klippa, det är tre fönster i deras kök och ett litet där det ska vara en kappa, att det fodrar sin tid det kan ni vara säkra på. Det ska vara panellängder så först måste jag dela tyget längst efter hela på mitten, och sen passa in mönstret, å det gick ju riktigt bra. jag hade klippt till dom fyra första längderna ,  (egentligen skulle jag inte berätta om detta men även den bäste kan göra fel :-)) dååå gör jag dagens värsta miss, längderna ska vara 2,40 långa, så jag mäter upp på tyget först till 2 meter sätter en knappnål, lägger till 40 cm. måttbandet ligger kvar jag hämtar sax å klipper.......på två meter, Jag har förstört 2,5 meter gardintyg. Det är inte klokt hur kan jag bara göra något så dumt.
Jag måste naturligtvis beställa mer tyg (som jag själv måste betala naturligtvis inget snack om något annat)

Tyget är köpt hos Jotex så jag startar datorn och beställer mer tyg per omg.med expressfrakt + lite andra roliga saker som jag hittade till mig själv ,..... hihi. ;-)
Men dom panellängder som blev rätt klippta blev riktigt bra, snyggt mönster. som sagt finns hos Jotex 69 kr, / m
så det blev ju inte så dyrt.

Några bilder från min sömnad.



Nu är jag i full gång.





Vackra  panellängder blev det, och färgerna är naturligtvis i vitt , ljusgrått och svart.

Jag åker till Östanbäck och lämnar gardinerna hos kristoffer som frenetiskt jobbar med trappen som ska slipas och skrapas, jag har lovat att spackla på måndag !!!! :o]  den ska målas nästa vecka är det tänkt.

Sedan fortsätter jag till P-A ute i Söderbodan, där ska det åxå sys nya gardiner, det är jag som tycker att det ska vara något nytt i "storstugan" lite somrigt, så hela tiden  skapar jag mig själv lite jobb som ni ser, jag har mig själv att skylla men jag tycker inte om att sitta på "rumpan" hela dan så det är bara att hitta på nya projekt. hur som helst , idag har jag alltså sytt gardiner!!!!!  Kan ni tänka er ????









Och så här blev dom, snygga eller hur finns att köpas på Åhlens det heter Edens lustgård.

Sen hann jag med att plocka lite blåbär också det verkar inte som om det skulle finnas så mycke áv den varan i år, men några liter blev det, kanske ? gör jag en blåbärspaj, vi får se.




Härliga blå bär, rensade å klara för en blåbärspaj eller till frukosfilen i morgon
munsmums.

Och så ett litet tillägg, Grattis "storebror" Alfons på din namsdag i dag, kram


RSS 2.0