17 Februari 1999

Det har nu gått 11 år sedan jag kapade min hand på Kåge Såg. Olyckan hände kring 10 på morgonen, en snabb transport med ambulans till Umeå lasarett, och med handen i en låda. Där väntade 6 läkare  på mig. I 9 timmar arbetade dom med att sätta tillbaka handen och dom gjorde ett fantastiskt jobb, operationen gick bra. Morgonen efteråt när jag vaknar kunde jag konstatera att jag fått tillbaka min hand.
Jag var jättelycklig över att operationen gått bra, men mycket oro över hur transplantantionen skulle utvecklas, om blodcirkulationen skulle fungera till alla fingrarna, flera gånger per dag mätades temperaturen i fingrarna
och jag minns hur lycklig jag blev när jag efter några dag såg att jag kunde röra lite lite på tummen å jag tänkte att nu kan det inte bli värre.

Men jag hade mardrömmar om olyckan och mådde ganska dåligt lång tid efter händelsen,oron över hur framtiden skulle bli, hur mycke jag skulle kunna använd min skadade hand, att jag inte skulle kunna arbeta på sågen var jag fullt på det klara med, men vad skulle jag bli erbjuden iställe, skulle jag klara det, frågorna var många och en lång rehablitering väntade mig
          
Dom här bilden togs den 16 juni vid ett återbesök på lasarettet i Umeå.








Efter en och en halv vecka fick jag åka hem på "permis" över helgen, det kändes väldigt skönt träffa mina barn och min  hund Ruffa som nu fick tillbringa dagarna hos min dotter.

I dag så ser min hand å handled ut på detta sätt






Jag har dålig motorik  och fortfarande ingen känsel, frånsett kyla å värme, ingen känsel, eller 
om jag håller i ett föremål och blundar kan jag inte känna vad jag håller i.
Men trots allt är jag glad och mycket tacksam över att läkarna lyckades i sitt arbete 

Dagar i Söderbodan

Åkte till Söderbodan på fredag mitt på dagen, en vacker dag med sol som faktisk påverkar temperaturen en hel del, det var runt -10 grader på morron men på em. -5. jag åkte via Maxi och handlade en del god mat, det är fint när man kommer hit ut och det är ett underbart väder ute. Jag är en sån person som gärna vistas ute och vintertid är det inte så mycke att göra här ute .....skotta snö kanske är en aktivitet ...eller att ta en lång promenad om vädret är sådant att det går att vistas utomhus...annars läsa en bok...titta på tv ...eller lösa korsord...men ändå jag vill gärna vara aktiv på tomten till ex.  Men ett par månader till så ska det väl hända en hel del här.

Lördag morgon ...vaknar vid 7-tiden...funderar på att stiga upp...solen är på väg upp, jag avvaktar vill väl inte störa P-A i sin sömn, men jag längtar efter att få en god kopp kaffe, halv 8 stiger jag upp å sätter på kaffet, P-A  vaknar åxå till och går hämtar Norran, han tycker att det är jobbigt att ge sig iväg till postlådan så tidigt på morron, det är en promenad på dryga 1/2 km, men jag säger att det är inte varje morgon som jag är här ute, å när jag inte är här så brukar han inte ge sig ut så tidigt för att hämta tidningen, han är en riktig sömntuta.

Men i allafall så är det mysigt med en stor kopp kaffe och få läsa Norran. Jag skottar upp så vi kan ta oss ut på isen, lite djup snö är det faktiskt, mn istället för att plumsa i snö så skottar jag. Väl ute på isen är det inga problem då är det bara att vandra i skoterspåren. Det är - 9 grader på morgonen men under dagen stiger temperaturen till +0,5 det är jätteskönt






Det är bara att vandra, vidderna är nästan oändliga, men det tar på , lite tungt faktiskt, det är inte riktigt packat än.




hej allesammans, en skön promenad på isen



Om drygt 2 månader så ska förhoppningsvis en hel del av den här snön vara borta




Bastun är mjukt inbäddad i snö, och en hare har gjort en runda i drivan.

På eftermiddan så hade vi faktisk premiär med grillat. P-A plockade fram grillen å det blev oxfile med avokadosalsa -....jättegott.



Förbereder för att grilla.


Söndag visar sig bli en lika fin dag, så vi ger oss ut på en ...ispromenad i dag åxå... men vad som förvånar mig är att det inte är fler som njuter av det fina vädret, inga fler som är på promenad eller ute på skoter... kan det vara OS sändningar som lockar,... i alla fall så tog vi ut solstolar när vi kom hem och sittunderlag...och njöt av solens strålar under några timmar...en riktigt fin dag.

En vacker dag i februari

Dagarna har blivit betydligt längre sedan jag skrev i min blogg senast.
Idag går solen upp  kl 08:05 och går ner kl. 15:35, lyser från en klarblå himmel.




Idag är det ett underbart väder, sol och bara -7 grader, jag har varit ute på min motionspromenad på en timma å jag är alldeles svettig, man måste ju gå på en del gångvägar som inte är plogade och det är extra jobbigt, men å andra sidan kanske man förbrukar mer energi, å jag ska inte klaga på snöröjarna dom har nog fullt upp ändå med att hålla gatorna fria från snö. Här i Skellefteå har vi nu massor med snö säkert upp emot en meter känns det som. Läste i norran att hittills i år, eller denna vinter, har 60000 kubikmeter snö tippats på snötippen  det motsvarar 75000 vattenfyllda badkar,  snötippen ligger på norrsida så all den snö som ligger där, hinner aldrig tina under sommarn, innan det kommer ny nästkommande vinter, så under snön är det nog permafrost.

Jag kan komma ihåg att när jag var barn och bodde i Bodbysund så var det så här höga snödrivor å väldigt kalla vintrar. ...eller var de det...kanske bara var det så det kändes. 

         



Norrbackagatan den 6 februari

Nu laddar jag för kvällen. Monica och Ture kommer och hämtar mig kl 15.00 och då åker vi till Risliden, ca 10 mil mot Norsjö, där blir det först middag, sedan blir det nyårs-revy med Rislid-amatörerna, årets upplaga är mycket bra enligt säkra källor, efter detta blir det dans. så man är väl hemma igen vid småtimmarna, trött å slut och nöjd av kvällen hoppas jag.


RSS 2.0