Fortsättning på trädfällningen.

Den här helgen har vi lagt all tid att rensa bort efter trädfällningen förra helgen, Jag har dragit ris/kvistar å grenar
 ner till piren där vi kommer att ha största majbrasan nästa helg.
Kolla in brasan nedanför bastun, den tuttar vi på nästa helg.
P-A har jobbat hårt med att kapa upp stockarna till klabb, det har tagit hårt på ryggen, men skam den som ger sig, nu är det klart. Och med skottkärran har vi dragit upp klabbarna till vedbacken.
Här har P-A lite terapi jobb, men han gillar att klyva ved, sedan är det jag som får stappla upp för tork.
Såå det var helgens jobb. Det har varit fint väder och snön är nästan borta men fortfarande ligger  isen  på Kåge-fjärden, men om ett par veckor så är nog den borta också.
 
Ha det så bra så länge.
 
 
 
 
 

Broarna runt.

 
                                             I dag har jag tagit en långpromenad i ett strålande vårväder, det är 16 grader varmt, å det var inte i går vill jag säga, inte sedan förra året. Vet inte exakt hur långt, men kanske 4 km.
 
Bonnstan, några flanörer men inte så många ändå.

Handelsboden på Nordanå, den är öppen på sommaren, det går att köpa "fika" där, det är små mysiga rum inredda i gammal stil
 
I den här gamla byggnaden är det numera ofta konstutställningar. Lägger till den historiska  informationen som finns utanför.
                                       ...............................................................
Jag fann ett underbart vårtecken i backen vid älven, tussilago, härligt
Tussilagon lockade till sig nässelfjärilar och bin.
Nu har jag kommit till Bryggarbacken.  Härligt och inbjudande ställe för soldyrkare, men än ligger det mycket snö där, men snart så.
Den här tallen älskar jag,  den är så speciell med sina krokiga grenar. Nordanå i bakgrunden.
Älvspromenaden på södra sidan, nedströms. Lite mer snö där för det ligger på skuggsida. solen har inte lyckats göra sitt jobb där.
Uppströms med Landskyrkan i bakgrunden.
Här fann jag också vårtecken, fiskmåsar som syns som små pärlor på iskanten och ett svan par, gräsänder och knipor och en hel del gäss men dom var för långt bort för att försöka fota. Sädesärlan har också kommit, dom satt i björken å vippade på stjärten, men blir så glad.
Dom har nog funnits här tidigare, jag såg 6 stycken flyga över älven för ett par veckor sedan.
( På förhandsgranskningen ser jag att en svan inte kom med i bilden som jag laddade upp)
Landskyrkan, jag tycker att den är pampig, ståtlig och vacker, med sina pelare, portar i alla väderstrecken.
Så har jag kommit till gamla fina Lejonströmsbron. Kopierat lite information, för den som inte känner till historien.

Lejonströmsbron är en träbro i Skellefteå som går över Skellefteälven mellan stadsdelarna Sunnanå och Prästbordet, nära Landskyrkan. Bron var färdigbyggd 1737 och är Sveriges äldsta träbro. Med sina 207,5 meter var den också länge Sveriges längsta träbro, tills en 230 meter lång träbro byggdes på Gimonäs i Umeå 2006.[3][4] Vikbron, som har fundament av trä och som ligger i Ånge kommun, nämns ibland som den längsta träbron. Den är dock på 133 meter. 

De första åren fick man betala en broavgift för att passera Lejonströmsbron, enligt följande:

  • En gående person - 1 öre
  • En ryttare med häst - 3 öre
  • Kärra dragen av en häst - 6 öre
  • Vagn dragen av ett flera hästar - 12 öre

1868 införde man hastighetsbegränsning över bron. Om man åkte eller red fortare än en gående kunde man få böta 5 riksdaler. Lejonströmsbron hade en gång i tiden påfarter av trä. Den totala längden var då 314 meter. Lejonströmsbron är sedan 1994 förklarat byggnadsminne.

Slaget vid Lejonströmsbron

De sista striderna som ägt rum på svensk mark utspelade sig i Norr- och Västerbotten. Detta under Finska kriget, även kallat 1808–09 års krig. Den 15 maj 1809 stod slaget vid Lejonströmsbron. Den ryska armén på 6 000 man under general P A Schuvalov ville säkra spannmålslagret vid Landskyrkan, vilket försvarades av omkring 600-800 svenskar under överstelöjtnant J H Furumark. När svenskarna fick alarmerande rapporter om att ryska trupper närmade sig började de att förstöra broarna över Skellefteälven för att fördröja fiendens avancemang. Ryssarna nådde fram till norra älvkanten och inledde genast eldgivning mot de svenska trupperna som var sysselsatta med att rasera bron, de svenska trupperna lyckades förstöra bron så pass mycket att den bara var framkomlig för infanteri. Svenskarna slog till hastig reträtt sedan ryssarna börjat ta sig över den bräckliga isen nedanför bron.

Slutstriderna, som från svensk sida var tänkta att försena ryssarna så att huvudstyrkan skulle hinna dra sig undan mot Umeå, kostade många liv. Syftet med striden nåddes inte heller, eftersom en del av ryska armén hade gått runt den svenska flanken, och fångade de flyende svenskarna vid Yttervik. Överstelöjtnant Furumark, 588 man och hela trossen kapitulerade. Skelleftebygden var sedan ockuperad av ryssarna över sommaren 1809. 

Det sista svenska krigets sista vapenstillestånd ingicks i Frostkåge gästgivaregård norr om Skellefteå den 2 september 1809. Freden undertecknades senare i Fredrikshamn 17 september 1809, där hela Finland fick avträdas till Ryssland

Enligt tradition i bygden ska det finnas kulhål i några hus vid Lejonströmsbron som spår av det sista kriget på svensk mark.[5]

                    ...................................................................................................

 Jag tycker det är så tråkigt att biltrafik får tillåtas på denna bro. Det borde vara bara för gång och cykel trafik
Den var avstängd i vintras för att slitbanorna måste bytas ut, plankorna var helt utslitna och spikskallar stack upp. Dom nya plankorna är fortfarande bra, men spikskallarna har redan börjat sticka upp. Hur länge ska det dröja innan dubbdäcken nött upp planken. Det är så trist att det sitter i tjära att bygga en ny centrumbro.
Nä, nu ska jag sluta gnälla, snart är jag hemma igen. Promenaden tog 1 timma och 40 minuter med alla fotostopp.
 

Nu är jag hemma, där uppe på 2:a våningen, med inglasad balkong bor jag, så nu blir det en kopp kaffe på glasaltan,
Önskar alla en fortsatt fin vecka.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Trädfällning

Nu ska det kapas lite träd på tomten, Många fördelar å  1 nackdel.  Mindre barr å kottar på gräsmattan som ska krattas hela sommarn, Inget smatter av fallande kottar på taket när man ska sova och mera aftonsol.
Nackdelen är att fågelholken är borta, men jag får väl sätta den i något annat träd
 
 
Nu är det snart ett minne blott, P-A säger väl hej då till tallarna, nu kommer dom att hålla varmt i stugan till vintern.
 
Stefan kör igång motorsågen och börjar fällningen, han är en duktig å säker träd fällare
Inom 4-5 minuter faller den
 
Lukas följer med spänt intresse när farfar ska kapa trädet väl skyddad vid stugan.

Så tar han nästa.
 
 
Så är det bara det sista trädet kvar. som ni ser kapar han ganska högt, jag tänkte att det skulle vara kvar en stubbe, för att vi skulle göra ett bord, men nu är jag lite osäker om den blir kvar, ska fundera över den saken.
Å titta en bit upp på stammen, där sitter holken som har huserat både talgoxar, blåmesar, flugsnappare och rödhake.
 
Där faller trädet, men jag har zoomen inne, så jag får inte hela bilden,  glömde ändra,
Där ligger dom nu, på en kvart så var alla träden fällda. Nu återstår slitjobbet med att kvista, kapa till klabbar, och klyva, men det är terapi för P-A, han älskar att klyva ved. Bära bort riset det får jag göra, men det kommer att bli en hejdundrande Majbrasa, och när snön tinat bort så blir det att kratta sågspån och småkvistar för hela slanten, men vi får väl ta det som motion, å sånt är ju bra för kroppen.
Lukas är lite fundersam över vad som hänt
Sally blir överlycklig att det blev så många kottar som Lukas kan kasta.
Ta den då lukas, å kasta , kasta så springer Sally å hämtar tillbaka,  hon tröttnar aldrig.
När vi njuter av en kopp kaffe i solen så leker Lukas, han blev överförtjust i den här gamla traktorn, så han fick ta den med sig hem till farmor Susanne.
Så var det klart, nu ser det ut så här. P-A ska slipa sågkedjan å börja kvista
Tack för den här gången och ha det så bra.
 
 
 
 
 

 
 
 
 
.
 
 
 

Fåglar inpå knuten.

Det har varit superfina dagar med klarblå himmel, temperaturen har varit som mest +11 grader och det har tinat bra på dagarna, men tyvärr är det -grader på nätterna så det tar tid innan snön är borta. Jag tycker synd om flyttfåglarna som kommer, många är insektsätare, men dom försöker picka i sig något ätbart vid fågelbordet.
 
Koltrasten har kommit, jag har lagt ut äpplen till dom å det gillas, och faktisk är dom inte så skygga. Dom hoppar bara in bland kvistar om man kommer för nära.
Herr eller fru Koltrast, jag vet inte, men jag tror att det är en hane, har för mig att honan är lite mera grå, men se det fina och vaksamma ögat å dess fina gula näbb.
Det här är en gråsiska, känns igen av den röda fläcken på gässan, en insektsätare.

En grönfink och Domherre,
Domherren vill inte ha äpplen, men det passar Koltrasten, jag såg att dom gillar bröd, jag slängde ut och det var borta ganska snabbt
En Domherre-hona har satt sig tillrätta vid solrosbordet och maken tar också plats.
Men då har damen flytt . Det finn många fler jag har bara inte fått med dom på bild. Det är talgoxar, blåmesar talltita  hackspettar.
Jag såg 4 sångsvanar flyga vid Skellefteälven för ett par dar sedan, det finns öppet vatten längre nedströms, så dom klarar sig nog.
Ute i söderbodan har det tinat riktigt bra,
Rabatten är snart framme.
Snart kanske vi kan ställa ut sommarmöblerna.
Önskar alla en fortsatt bra vecka. Nu ska jag åka till Umeå.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Underbara Påskdagar.

Hej alla som tittar in här.
 
Det har varit en alldeles underbar påskhelg, med härligt solsken och klarblå himmel, fortfarande mycket snö, det är ca 5 plusgrader på dagen i skuggsidan , men det tinar inget på nätterna i morse var det -11 grader kl 7. så därför händer det inte så mycket med snösmältningen. Vid den här tiden förra året var det ingen snö kvar på tomten
 
 
Det här är en bild från den 25 mars 2017. så skulle jag vilja ha det i år åxå.
 
Vi  sitter naturligtvis på  "solsidan" å bara njuter av vädret och det är full fart på isen med massor av skoteråkare och skidåkare och dom som bara promenerar.
P-A sitter å njuter av vårsolen, vi har tagit en långpromenad på isen ut till Gullsand och hem, det är väl en tur på ca 6 km, men det var jätteskönt
 
 
Våra grannar, Thomas å Eva har sina barn och barnbarn här å då är det full ös på isen.
Hardy som är 6 år har en egen liten skoter som han kör, men här tolkar han på bobben som pappa Elis kör.
 
Vi ska avnjuta några bastutimmar åxå
Med lite gott tilltugg och Rosévin i glasen .....smaskens...
 
 

Det här är faktiskt livskvalitet, det är bara såååå skönt

Det blev upp till +75 innan jag la av, jag skulle rulla i snön utanför bastun  men den hade blivit för hård så det var som skarsnö å det var inte skönt. Men det har varit en superfin dag här i Söderbodan och jag hoppas att ni också har det bra. och önskar er en fortsatt trevlig påsk.
 
Tack för mig för idag så ses vi sen
 

RSS 2.0