Nygamla fågelholkar

Nu har vi lagat fågelholkarna som ekorren gnagt sönder, Kurre har gnagt upp ingångshålet så att han kunnat krypa in och bo  där själv i vinter.


3 stycken har vi plockat ner och bytt front, jag hoppas att det kommer nya sommargäster där

P-A våndas varje gång han måste klättra upp.



Så där nu sitter dom på plats igen, men denna gång räckte det inte med dom här 3, vi har spikat ihop 5 till, målat dom röda, och dom ska plaseras ute i "överskogen"....hahahah. Upp på stegen igen ett väldans muttrand hörs uppe i trädet   :)) vad det nu kan vara.
'
I övrigt så var det en riktigtt fin dag och det var underbert vackert ut över fjärden


En vacker spegling mot Bergskär, med svanar som simmar i förgrunden men dom är för långt bort för att dom ska synas bra



Spegeldamm i våran vik.

Guldfeber

Idag har jag varit på Solviks Folkhögskola tillsammans med mina vänner Lena och Ulf , det ska bli en föreläsning om ...guldvaskning... Det är ett hobby  som Lena och Ulf lärt sig älska med åren, som fört dom runt till olika värdsdelar och som knutit bekantskap med en massa nya vänner genom åren, som också brinner för guldvaskning. Jag ville gärna åka med och lyssna på detta och så blev det   :))
Det var en klass som hade temat guld och Ulf blev tillfrågad om han kunde berätta lite om hur han och Lena lockades in i detta fritidsintresse och hur det går till när man går ut med sin vaskpanna i naturen, det blev 2 timmar med mycket trevlig redovisning av vad är och hur guldvaskning går till.


Det kändes väldigt trevligt att göra ett besök här igen, det är nog 2 år sedan jag gjorde ett besök på Solvik, ändå är det inte långt dit, bara att göra en sväng av från E4´n  när jag åker till Ö-Bäck, men det blir aldrig av.

I denna byggnad gick jag konst-linjen i 2 år, idag träffade jag mina fd. lärare Tomas, Peter och Annica , massor med kramar och  många andra som jag hejade på, det kändes så underbart trevligt.

Så tillbaka till dagens aktivitet som handlar om guld, det var med stort intresse vi lyssnade på Ulf och Lena´s berättelser, det kändes som om guldfebern spreds sig över klassrummet.


Med inlevelse berättade Ulf om hur det går till att gräva och vaska guld, och jag tycker att även Lena verkar inponerad, fastän hon varit lika deltagande. Det här intresset har  fört dom runt olika värdsdelar  såsom Canada, Alaska och Australien
Dom har deltagit i både VM och SM och priser har det blivit också.


En liten Guldgrävare och en väska som innehåller vaskpannor, synd bara att jag missade att fota dom.



Här en del av den samling som dom vaskat fram


Till sist kaffe i matsalen, Ulf och Lena här tillsammans med en av assistenterna, Stefan.

Nu är det  guldvittring på Solvik 



Sorgligt slut

Jag och P-A brukar göra en långpromenad varje dag, ocn den sista tiden har det  varit längst stränderna då isen fortfarande ligger, så var det också denna dag , vi ser något som ligger på isen så vi går dit och får se en liten sälunge, som blivit dödad.


Den såg ut att ha bra hull så vi tror inte att det är en naturlig död. Det var färska hundspår runt omkring så vi misstänker att den blivit dödad av hundar, det har varit 2 stora hundar som sprungit i Söderbodan i helgen så det känns mycket troligt. Sedan så har fåglarna lockats dit för att få ett skråvmål också. Jag tror inte att det var kuten som strandade våran vik för någon vecka sen, för den här var mindre. Det är så jäkla så tråkigt när det går så här och man får enligt lag inte ha lösspringande hundar
Vi lämnar detta tragiska öde och fortsätter vår promenad , bedrövade över händelsen.

Men i nästa minut ser vi ett par sångsvanar som sitter på isen en bit bort

Dom har hela tiden koll på var vi befinner oss.

När vi försiktigt försöker ta oss närmare sticker dom snabbt iväg, men vi får nog se dom igen för dom simmar varje dag längst stranden, vi tror att det finns ett par till här och det gläds vi åt.



        .................En krokodil kan jag tycka att det är..............
Visst är det fint hur kylan, solen och vattnet kan fixa till vackra formationer och det gäller att fånga dom

En fin kvälls-sol kunde beskådas hos Elisabeth och Lars-Gunnar dit vi gick sen på kvällen för lite korvgrillning

Det här är västra sidan av Örudden, så där kan dom njuta av detta varje kväll om solen behagar att vara framme

Och sen så blev kvällsmys med härlig brasa och korvgrillning.
 

Påskens händelser

Mitt påsk firande blev även detta år att vara ute på Örudden, det är fint även på vintern, men våren och sommaren är något alldeles speciellt. I stort sett ligger nu hela Kåge-fjärden fri från is, och det mesta av snön har tinat bort den ligger kvar på skuggiga ställen och i norrsluttningar
Den 9 april var nästan all is borta vid vår strand
Påsk-fredag fick vi besök av familjen Bystedt från Stockholm, det har vi sett fram emot det blev tyvärr inte så länge dom kunde stanna hos oss, kort om tid och många som dom ska hinna hälsa på, med nu är dom här...Gunilla, Fredrik, Maja och Pontus

Vi tog en promenad i vårsolen längst stranden där det fortfarande ligger is, den här stranden ligger bara ett par  100 meter bort och är väldigt långrund så därför ligger det ganska mycket is kvar, Maja och Pontus var överlyckliga över att få springa runt på isflaken nåt sånt här hade dom alldrig varit med om tidigare.

Det här var fantastiskt vackert, på en del ställen har vågorna  spolat under isen så att det blir stora flak som hänger fritt och istappar har bildats under



Iskanten är fortfarande väldigt tjock så det är ingen risk att slänga sig ner på mage och känna hur kallt det kan vara i vattnet, åååå vad vi längtar efter att få bada


Sedan blev det lite lek nere vid stranden, Maja hittade ett gammalt grillgaller och fick till en fin grillplats
Vi satt flera timmar och bara njöt av vårvärmen, grillade lite korv och det blev bastu för "gubbarna" och barnen, jag började ordna fram med kvällens middag och jag tyckte att Gunilla skulle sitta kvar ute i solen och njuta av dagen. Jag tror att alla var nöjda och glada över denna dag.

Påsk

Måste handla inför påsken, P-A och jag åkte upp på Solbackens Köpcentra och ICA Maxi för inköp av mat inför påskhelgen, det blev dyrt ska jag säga men det är för 4 dar,  å  så får vi gäster från Stockholm på fredag så då ska vi äta gott och ha det riktigt mysigt. P-A åker till Örudden  och jag åker vidare för att handla lite blommor på Blomsterslottet, där är såååå härligt att gå och titta på allt man vill köpa och jag trivs verkligen att gå runt och botanisera här.


...........Gult ska det nog vara till Påsk......................................


Lite små gula Påsk-kycklingar och Påskliljor i korgar det skulle vara fint på altan i stugan


En vacker Orkide, men då ska man ha tur om man lyckas få dom i blom igen

Jag köpte en bukett gula rosor till Greta och en bukett med lila tulpaner och påskliljor till min bästis Gun

Sedan så vandrade jag vidare, det har öppnats tre nya affärer på Solbackens handelsområde
Kapp Ahl, Dressman  och Skopunkten, om man blir fikasugen så har Weines Cafee öppnat också

Kapp Ahl´s  butik var mycket finare än den som är nere i "staan" jag tror att dom kommer att förlora kunder där

Lite tuffa sommarkläder



Jag hittade en topp i ljust beigh, lite svagt guldigt, grått och svart, lite ljusbruna fläckar, jag föll för den och den var inte dyr....149 kronor ...ett fynd

........................Så vill jag bara säga .....................................


1 April

Jag trodde att våren kommit, men det är 1 april idag,...April April.. och det känns som om vi blivit snuvade på våren ännu ett tag, igår var det -6 när jag vaknade och i dag var det -10 och lite snöväder i eftermiddag. Men oavsett hur vädret varit idag, så har det ända varit en fin helg, både fredag och lördag var det sol så jag tycker ändå att det känns som om våren kommit. Jag har sett tofsvipor, har hört fiskmåsarna som skriker, storskraken har kommit och några sångsvanar har simmat nedanför stugan.

3 sångsvanar och en gås, och så är snart all is borta...härligt.


P-A hoppade bland isflagen som låg och flöt....våryster....:))

Vi gick en långpromenad på lördag förmiddag, isen ligger kvar längst stränderna så det blev en härlig promenad






 Vattnet som  spolat in under isflaken har bildat den här formationen


Ett annat vårtecken är när vägen är en enda lervälling

Det var några häftiga stormar i höstas som spolade upp en massa sten grus och sand på gräsmattad, så nu har vi börjat att kratta för att rensa gräsmattan





Vi har krattat massor med sand, plockat stenar stora som fotbollar och skyfflat grus, P-A har  säkert dragit 15 skottkärror med sand ner till stranden igen
Tungt, svettigt och jävligt jobbigt, men det måste bort.
Nu ska vi fundera ut hur vi ska göra för att eliminera risken att det ska spola upp sand och grus vid en eventuell storm, det blir att bygga en....vågbrytare.......jag återkommer om det senare.


RSS 2.0